Bu makalemizde Beykoz bölgesinde kedi veya köpek sahiplenmek isteyenlere bir rehber niteliğinde sıkça merak edilenleri yanıtlayacağız.
Cins bir hayvan sahiplenmek istiyorum. Nereden sahiplenebilirim? Daha evvel hayvan beslememiş adaylar, bilinçsizce, ücretli, cins hayvan sahiplenmektedir. Hayvan ticareti içerisinde yaşam hakkını hiçe sayan çok sayıda husus bulunmaktadır. Özel ırk hayvan yetiştiriciliği ilk olarak insanın ve bir takım kuruluşların ihtiyaçları doğrultusunda özel görev köpeği yetiştirilerek, genetik biliminin ışığında doğmuştur. Fakat bugün bu metotlar dünya ekonomi düzeni içerisinde, hayvanın metalaştırılması ve hayvan sömürüsüne sebep olmuştur.
Eşya gibi, aksesuar gibi istenen özelliklerin pekiştirirdiği, tamamıyla şekilcileye dayalı özellikte hayvanlar çoğalmıştır. Televizyonda görüp, özendiği bir kimse de görüp, yalnızca moda olduğu için çok sayıda cins hayvan sahiplenilmektedir. Öncelikle sahiplenmek istediğiniz kedi ya da köpeğin neden cins olması gerektiğini düşündüğünüzü gözden geçirmelisiniz. Bu konuda yetkin bir veteriner hekimden görüş almanızı tavsiye ediyoruz. Eğer henüz karar aşamasında iseniz hayvan sahibi olan insanlarla görüşüp, köpek ya da kedi beslemenin avantaj ve de dezavantajları hakkında bilgi almanızı tavsiye ediyoruz. Hayvan refahı konusunda duyarlı, farkında olan kişilerden aldığınız görüşler doğrultusunda internetten araştırmaya koyuldunuz. Yalnızca fotoğraflara bakarak karar vermemelisiniz. Yüzmeyi seven cankurtaran köpekler, doğal afet durumlarında arama kurtarma yapan köpekler, av köpekleri, bekçi köpekleri, görme engelliler için özel yetiştirilmiş eğitimli köpekler belirli bir takım görev görme amacıyla var edilen özel cinslerdir.
Bazı cinsler amaçları doğrultusunda eğitildiğinde, kolaylıkla eğitim alabilmektedir. Yasadışı madde bulmada, bomba bulma amaçlarıyla, koku duyuları gelişmiş, bu konuda eğitime yatkın olan hayvanlar amaçlar doğrultusunda kullanılmaktadır. Fakat sizin komşunuzda veya sosyal medyada gördüğünüz küçük ırk, büyük ırk fark etmeksizin istediğiniz köpeğin yalnızca birkaç cümle ile okuduğunuz ırk özellikleri bu köpeğin sizin hayatınızın köpeği olduğu anlamına gelmemektedir.
Hayvan sahiplenme noktasına gelindiğinde, tüy dökmeyen köpek, çok hareketli olmayan kedi gibi betimlemeler aldatıcıdır. Zaten bu hayvanı edindikten sonra, ailenizin bir bireyi olduktan sonra; eve döktüğü tüy dökmesi sizin için bir mesele olmaktan çıkıp, hayat tarzı haline dönüşmektedir.
Kısa ya da uzun tüylü olsun, dostlarımız dönemsel olarak Türkiye ikliminde yoğun tüy dökebilmektedir.
Burada anlatmak istediğimiz, tüy dökmüyor diye kısa tüylü bir cins sahiplendiğinizde, tüy döktüğü anlaşılınca hayvandan vazgeçmemeniz için bu tarz betimlemelerden sakınmanız gerektiğidir.
Özellikle cins hayvan isteyen adaylar emin olmalıdır ki müstakbel aile bireyiniz zaman geçirdikçe, birbirinize emek verdikçe, her haliyle ve sorunuyla sizin bir parçanız haline gelecektir.
Dolayısıyle sahiplenme adaylarının şekilcilikten uzak olmasını şiddetle tavsiye ediyoruz.
Yaşam tarzına göre, bilinçli bir şekilde karakter özelliklerini gözeterek, belirli cins hayvan sahiplenmek isteyen adaylar nelere dikkat etmelidir, bunlardan bahsedelim:
Cins hayvanlar genellikle yavru olarak ücret karşılığı sahiplendirilmektedir. İnternette yetiştirici sıfatıyla yüzlerce hatta binlerce kişi sahiplendirme ilanı yayınlamaktadır.
Pet shoplar dükkanlarında ya da talebe göre dükkanlarına getirmek suretiyle hayvan ticareti yapmaktadır.
Yetiştirme çiftlikleri, hobi amaçlı secereli hayvan yetiştiricileri, ücretli cins hayvan sahiplenmek isteyenler için başvurulan seçeneklerdir. Bakanlığımız tarafından onaylanan, denetlenen, veteriner hekim sorumluluğunda idare edilen yerlerden ücretli hayvan sahiplenmek doğrudur.
Yetiştirici olduğunu söyleyen, Pet shop olduğunu söyleyen, ruhsatlı olduğunu söyleyen kişilerden belgelerini beyan etmelerini talep ediniz.
Secereli adı altında çok yüksek meblağlarla sahiplendirilen hayvanların secere belgelerinın gerçekliğini ispatlamalarını talep ediniz.
Yasal olarak hayvan yaşam hakkına aykırı koşullarda hayvan ticareti yapan kimseler, sağlık karnesi olmaksızın, sahte sağlık karneleri, kedi köpek pet pasaportlarıyla hayvan sahiplendirebilmektedir.
Bir veteriner hekim tarafından gereken aşıları yapılmış hayvan, veteriner hekimin onaylı kaşesi olan sağlık karneleri ile sahiplendirilmektedir.
Ruhsatlı yerler bunu sağlamak zorundadır. Anne sütünü yeterince almış ve uygun zamanı gelmiş hayvanlar veteriner hekimlerce muayene ve kontrolden geçirilerek, iç dış parazit uygulamaları ve karma aşıları başlanmış halde ücretli sahiplendirmeye uygunsa, yetiştirici tarafından sahiplendirilir.
Eğer hayvanınızla birlikte size sağlık karnesi vermiyorlarsa, uzak durmanızı, bu tarz can ticaretine ortak olmamanızı şiddetle tavsiye ediyoruz.
Daha evvel hayvan beslememiş kimseler, bu tarz olayları hayvan sahiplendikten sonra hayıflanarak hatırlamakta ve pişman olmaktadır. Bir hayvanın sağlığı yalnızca veteriner hekim tarafından sağlanır ve onaylanır.
Aşı yaptığını söyleyen yetiştiricilere itibar etmeyiniz.
Veteriner hekimler dışında aşı temin etme ve uygulama yetkisi kimseye verilmemiştir. Veteriner hekimler kişilere aşı sağlayamaz. Hiçbir veteriner hekim diplomasını hiçe sayarak böyle bir usulsüzlük yapmayacağı için hiç bir yetiştiricinin de aşı yapması söz konusu değildir.
Eğer izinleri tam, yasal olarak herhangi bir açığı bulunmayan güvenilir bir yetiştirici bulduysanız bu hususları gözlemleyeceksiniz.
Bilinçli bir yetiştirici, güvenilir bir üretici, düzenli bir veteriner hekimle çalışır.
Doğum öncesi ve sonrası sağlık taramaları yapılmış hayvanların sağlıklı yavruları olur. Bunun dışında usulsüz ticareti, hayvan sağlığını hiçe sayan durumları pekiştirirseniz, hayvan ölümlerine bilmeden sebep olabilirsiniz.
Kötü koşullarda, iyi beslenmemiş, aşısız annenin sekiz yavrusu olduysa iki tanesi hayatta kalmış ve ticaret malzemesi olarak size verilmiş olabilir. Yüksek bir meblağ, düşük bir meblağ kişiye göre değişir.
Hayvan ticaretinde fiyat bir kıstas değildir. Bazen yalnızca hayvan sevdiği için yetiştiricilik yapan, sokak hayvanlarına destek olmak amacıyla düşük meblağlar alan saf ırk yetiştiricileri karşımıza çıkabilmektedir.
Örneğin bir hayvan sahiplendiniz ve bir kere olsun anne olsun istediniz:
doğan yavrular ücretsiz sahiplendirildiğinde değersizleştirilebilir algısıyla mama veya bir ücret karşılığı sahiplendirmek isteyebilirsiniz.
Dolayısı ile ücretli hayvan sahiplendirme yapan tüm yetiştiriciler ticaret içerisindedir diyemeyiz. Bu konuda değinilmesi gereken çok fazla nokta mevcuttur.
Fakat şu an bilmeniz gereken ileride ailenizin bir parçası olacak olan pet hayvanınız size farkındalık ve kapı açtığında daha duyarlı ve bilinçli bakacaksınız.
Burada da bu konuda sizi uyarmak adına önemli bir hususa değinmiş olduk ki; pişman olmayasınız!
İnternetten sipariş vererek hayvan almamanız, eğer alacaksanız da ruhsatlı, karneli, uygun ve usule aykırı olmayan koşullarda nakil işlemleri gerçekleştiren bir kedi üreticisi, köpek üreticisi bulmaya özen göstermenizi öneriyoruz.
Bunun yanında yavru köpek, yavru kedi sahiplenmeden evvel yine sormanız gereken bir soru:
‘Neden yavru istiyorum?’ olmalıdır.
Yavru hayvanlar tıpkı insanların çocukları gibi çok emek ister, ciddi sorumluluk gerektirir, yoğun mesai ihtiyacındadır. Eğer büyütme aşamasında başarılı olunamazsa, davranış bozukluklarıyla ilerleyen bir karakter gelişimi gerçekleşebilir; hayvan ile yaşadığımız hayatın zevk vermemesi ile sonuçlanabilir.
Yetişkin, karakteri oturmuş bir hayvanın beraber yaşamanıza uygun olup olmadığı birkaç saat beraber vakit geçirerek kolaylıkla anlaşılabilmektedir.
Bir takım öğrenme, adaptasyon süreçleriyle yine bize uyum sağlayacak ve bize ait yaşamın bir parçası haline gelebilecek, yetişkin, hem de istediğimiz cins bir hayvan sahiplenmek bazen yoğun iş temposundaki adaylar için daha uygun olabilmektedir.
Özellikle genç bireyler tıpkı çocuk yetiştirmek için yeterli olmadıkları gibi hayvan yetiştirmek için de yeterli olmayabilirler. Bu kişiler daha evvel karakteri oturmuş, eğitim almış, öğrenmiş, yetişkin hayvanlar sahiplenerek daha konforlu bir deneyim yaşayabilmektedir. Belediyelere ait hayvan barınakları cins, terk edilmiş, sahiplerini kaybetmiş hayvanlarla doludur.
Telefon açarak barınaklarını, rehabilitasyon merkezlerini, geçici hayvan bakım evlerini aramak size uygun köpeği veya kediyi bulmak için mantıklı, yeterli bir yol değildir.
Bunun yerine kendinize biraz zaman tanıyıp boş vakitlerinizi barınak gezerek, sokak hayvanı kurtarıcılarının, gönüllü derneklerin sosyal medyada paylaştığı sahiplendirme ilanlarını takip ederek değerlendirebilir, size en uygun hayvan ile tanışma fırsatı yakalayabilirsiniz.
Ücretli sahiplendiginiz hayvana ayırdığınız bütçeyi belki birden çok yaşamı kurtarmak için, sağlık masrafları için, yemek masrafları için ayırarak bir ömür boyu ruhunuzda taşıyacağınız iyilik halini kendinize armağan edebilirsiniz. Bu tarz bir davranış eğer çocuğunuz varsa çocuğunuzun gelişimi için harika olacaktır.
Bu tarz yerlerden sahiplenilen hayvanların bir takım aşı uygulamaları, ücretsiz veya sponsor aracılığıyla karşılanarak sahiplenen kişi aracılığıyla adaylar teşvik edilebilmektedir.
Bir çok hayvansever bu tip durumda hayvanın naklini bile sizin için üstlenmektedir.
Her zaman ücretsiz bir hayvan sahiplenebileceğinizi unutmayın.
Bazen belli bir ırk hayvana göre çeşitli genetik özelliklerin bir araya geldiği melez yahut sokak köpeği diye adlandırılan cinsler daha kolay eğitilebilir olabilmektedir.
Bir çok hastalığa karşı daha dirençli olabilmektedir.
Özellikle cins ve popüler kedi ırklarında çeşitli hastalıklara rastlanabilmekteyken melez kediler çok daha az sağlık sorunu ve veterinerlik masrafı doğurmaktadır.
Cins hayvan sahiplenme noktasında ısrarcı bir yaklaşım sizi yanlışa götürebilir.
Kısaca cins hayvan sahiplenmek isteyenlerin öncelikle barınağa gitmelerini öneriyoruz, eğer ücretli sahipleneceklerse izin belgeleri olan yetiştirici veya aracılarla sahiplenme gerçekleştirmelerinin altını çiziyoruz.
Bazı viral hastalıklar öldürücü yahut gelişme geriliği yaratan durumlar doğurabilmektedir.
Siz bir hayvan sahiplendiniz ve bu hayvan virüs taşıyor: bu virüs tedavisi güç yahut olmayan bir hastalığa sebep olabilmektedir.
Herhangi semptom göstermediği için sağlıklı zannederek aldığınız yavru, aldıktan iki hafta sonra aniden hastalanabilmektedir.
Maddi ve manevi, yüklü bir problemle karşılaşıp, ilk deneyiminizi acı bir hatıraya dönüştürebilirsiniz.
İzinli yetiştiriciler ya da evde hobi amaçlı hayvan refahı gözeterek yetiştiricilik yapan kişiler size herhangi sağlık problemi durumunda maddi manevi destek olacaktır.
Garantili adı altında merdivenaltı pet ürünü satan dükkanlardan, teşhir edilen hayvanları kesinlikle almayınız.
Bu tarz durumları Tarım Bakanlığı’na ihbar ediniz. Kafeste, pislik içerisinde hayvan teşhir etmek yasaktır, bu şartlar altında ki hayvanların sorumlularına para ödemek bu gibi durumların sona ermesini önlemektedir.
Peki barınaktan hayvan sahiplenme şartları nelerdir?
Barınaktan istediğiniz hayvana gerekli evrakları doldurarak sahiplenebilirsiniz.
Beykoz‘da bulunan ücretsiz hayvan sahiplendirme kuruluşları resmi olarak Beykoz Belediye Barınağı ile sınırlıdır.
Bunun dışında Beykoz’da bulunan hayvansever, hayvan gönüllüsü kişiler internette çeşitli ilanlar açmaktadır.
Beykoz’da bulunan veteriner klinikleri size aile üyenizi bulmanız konusunda yardımcı olabilir.
Sponsorlar aracılığı ile kliniklere getirilen, sahipleri tarafından çeşitli nedenlerle yuva aranan hayvanlar veteriner hekimlere çoğu zaman bildirilir.
Tedavisi biten sokak hayvanları, klinikten sonra yuva ihtiyacı duyabilmektedir. Bu tip durumlarda veteriner hekimler size yardımcı olabilir.
Sokak hayvanlarına müdahale eden, sokak hayvanlarının sahiplendirilmesine aracılık eden veteriner klinikleri Beykoz’da da mevcuttur. Acele etmeden ilgili yerlere danışarak, yardım istemeniz gerekmektedir.
Beykoz’da kedi evleri, köpeklerin toplu olarak yaşadığı alanlar, besleme noktaları hayvan koruyucuları ve gönüllüler tarafından kontrol altında tutulmaktadır.
Beykoz’da bildiğiniz hayvan besleme noktalarına gidebilir, o bölgede bulunan esnaftan veya yerli halktan oranın hayvan koruyucusu, gönüllüsü hakkında bilgi edinerek bölge gönüllüsü ile iletişim kurabilirsiniz.
Hayvan koruyucuları size yardımcı olacaktır. Tamamiyle karşılıksız, yalnızca hayvan dostlarımızın daha iyi yaşaması için çabalayan kişiler size yardımcı olmak için ellerinden gelenin fazlasını yapacaktır.
Peki sokaktan aldığım hayvan çocuğuma hastalık bulaştırır mı?
Ücretli ya da ücretsiz, cinsi ya da değil, yavru ya da yetişkin fark etmeksizin bir hayvan sahiplenir sahiplenmez derhal veteriner hekime başvurmanız gerekmektedir.
Evinize yeni aile üyenizi almadan evvel derhal bir sağlık taraması, yeni aile üyenizi ve sizi olası tehlikelerden koruyacaktır.
Sahiplenme aşamasında aklınıza takılanları mail yoluyla bize danışabilirsiniz.
Ücretli hayvan sahiplenmeyi düşünen adaylar veteriner hekimimizden randevu alarak danışmanlık hizmeti alabilmektedir.
Ailenize, yaşam standartlarınıza ve zaman yönetiminize göre bir kararı uzmana danışarak almanız isabet olacaktır.
Beykoz’da bulunan veteriner kliniğimizde, sahipsiz bir hayvana yuva olmak isteyen adaylar ücretsiz veterinerlik danışmanlığı alabilmektedir.
Mevcut sahiplendirmelerimizi görmek, kedi ve köpek, ücretsiz sahiplenmek için yine sosyal medya hesaplarımızı takip edebilirsiniz.Lütfen cins ve sipariş hayvan tarifi için iletişime geçmeyiniz.
Üzülüyoruz, üzülmemek adına da bu rehberi yayımladık.Hasta sahiplerimizin sponsorluğunda tedavilerini gerçekleştirdiğimiz, şekil özellikleri literatürde sınıflandırılmamış, yalnızca can taşıyan kedi ve köpeklere zaman zaman zevkle aracılık ediyoruz; hepsi bu!
Sağlıklı, refah dolu, huzurlu ve patili bir ömrünüz olması temennisiyle…